Lehtien herkulliset ruokakuvat vaativat yllättävän paljon taustatyötä. Tämän tulin huomaamaan kun teimme yhdessä valokuvaaja Paula Myöhäsen kanssa Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliite Kantriin juttua Roinilan liikkuvista lihatiskeistä (ilmestyi 10.3.2010).
Juttu haluttiin nimenomaan ruokajutuksi. Siihen kuului myös reseptit. Tällä kertaa niitä ei vääntänyt ruokatoimittaja, vaan Kenkäveron pääkokki ja Roinilan tilan emäntä. He myös vastasivat ruokien valmistuksesta, ja siitä, että raaka-aineita oli tarvittava määrä.
Ruokajutun kuvauspaikaksi järjestyi luontevasti Kenkävero, jossa käytetään lähiruokaa muutenkin. Sieltä löytyi luonnostaan sopivat rekvisiitat, Roinilan valurautakattilaa lukuun ottamatta, jonka isäntä Heikki Manninen kiikutti mukanaan haastattelutilanteeseen.
Normaalisti ruokatoimittaja tekee kaikki nuo työt kuvauspaikalla ellei kuvausjärjestäjää ole käytettävissä. En voi kuin arvailla sitä roudaamisen määrää, mitä annosten takia loppupelissä tehdään. Se, miten paljon kuvaajalta keikka vaatii, kävi minulle selväsi päivän aikana.
Syötävän hyvältä näyttävä annoskuva ei ole ”räps ja kotiin” -tyylinen työ vaan melkoinen taideteos. Onnistuneen kuvan taustalla on nimittäin melkoinen määrä säätämistä ja virittelyä, vaikka itse ateria olisi kuinka yksinkertainen tai nopea tehdä.
Kiitos, Jaana! 🙂