Tein taannoin juttua Oppimis- ja ohjauskeskus Mikaelin keittiössä työskentelevästä ravitsemishenkilöstä. Hän kertoi, että työ on sikäli mielenkiintoista, että keittiössä tehdään paljon lääkärin määräämiä erityisruokavalioita koska monilla lapsilla on aistiyliherkkyyttä. Se tulee esiin esimerkiksi ruoan hajuun, makuun tai rakenteeseen liittyen. Tämän takia raaka-aineet on oltava selkeästi tunnistettavissa ja annosten pelkistettyjä. Niinkin yksinkertaisen ruoan, kuten kinkkukiusauksen, kinkut ja perunat pitää olla joillekin lapsista eri astioissa. Kovin oudolta tuntuva ajatus itselle.
Joskus oppilas on paiskannut tarjottimen lautasineen menemään. Se voi johtua monesta eri syystä, ja kuuluu sairausdiagnoosiin. ”Tilanteita ei pidä ottaa henkilökohtaisesti. Homma otetaan haltuun, sotku siivotaan ja oppilas käsittelee tilanteen aina ohjaajan kanssa. Sitten hän tulee pyytämään anteeksi keittiöhenkilökunnalta. Ehkä harrastuksestani rikosten ja riitojen sovittelijana on hyötyä myös työssäni.”, tuumi haastateltava.
Leave a Reply